En un dels meus articles parlava de les pel·lícules que més em van impactar l’any passat (3 pel·lícules que van marcar el meu 2012). Una d’elles és sens dubte, Chasing Mavericks. Aquest “film” narra la vertadera història de Jay Moriarty, un noi californià que seguint l’entrenament i els consells d’una llegenda del surf, Frosty Hesson, intentarà surfejar una de les onades més conegudes i perilloses del nord de Califòrnia, Mavericks.
En Jay haurà d’enfortir i treballar de valent les 4 forces o els 4 pilars sobre els quals se sustenta la base humana: físic, mental, emocional i espiritual.
No cal ser una fora de sèrie del surf ni un esportista d’èlit per seguir aquest entrenament, si no que qualsevol de nosaltres amb un objectiu, ja sigui a nivell personal, professional o esportiu pot seguir aquests principis bàsics.
Físic
Tots coneixem la importància que té el pilar físic de la persona, i amb això no em refereixo a la bellesa, si no més aviat a la salut i al benestar. Aquest pilar tindrà més importància si ets un esportista i tens en ment algun repte que va més enllà dels teus límits, però també cal tenir-lo molt present si no ho ets.
Des de fa uns anys que es parla de la importància de l’esport per a una vida saludable. Està demostrat científicament que la pràctica regular de l’esport ens ajuda a reduir els nivells d’stress, angoixa o inclús la depressió mitjançant la generació d’endorfines. Però no només això, doncs a més ens ajudarà a reduir la pressió arterial o a enfortir el nostre cor. També he llegit articles que parlen de què amb la pràctica habitual de l’esport es pot reduir el risc de tenir algun tipus de càncer o inclús prevenir la diabetis, però jo no sóc un expert en la matèria i com a tal no ho puc confirmar.
Sí que puc afirmar que en moments d’incertesa i tristesa, l’esport sempre m’ha ajudat a estabilitzar les meves emocions i pensaments. Jo sempre recomano la pràctica de l’esport, i millor si es tracta d’una disciplina com el running, el ciclisme, la natació o el rem. En definitiva, aquells en els que treballem més la part cardiovascular.
Però aquest pilar no només tracta de l’exercici, si no que també cal tenir present la importància de descansar de manera correcta (entre 7-9 hores de son) o el evitar el tabac o l’alcohol en la mesura del possible.
Mental
La força mental la defineixo com la capacitat que tenim per aprendre coses noves de manera constant. Algunes persones es conformen amb el que saben o el que coneixen, i és totalment lícit pensar d’aquesta manera. Però si volem aconseguir quelcom diferent hem de fer quelcom diferent, i per això cal que ens formem i ens preparem de manera adequada per tal de reduir els riscos.
Actualment està molt de moda la famosa zona de comfort, també coneguda com aquella situació o ambient al qual estem acostumats i acomodats, per molt dolent que sigui. Una feina que no ens agrada, una relació de parella destructiva i tòxica, una distància o terreny molt coneguts i freqüentats (en el cas de l’esportista), etc.
Tots tenim la capacitat de sortir d’aquestes situacions si ens documentem i formem bé per tal d’estar ben preparats per la nova situació.
Avui en dia existeixen multitud de cursos i centres educatius que ofereixen una infinitat de possibilitats, ja sigui presencial o on-line. N’hi ha de pagament o de gratuïtes. Apuntar-se a un curs de cuina, aprendre un idioma nou, classes de música o inclús formar part d’un programa de voluntariat no només ens serviran per ampliar la nostra base de coneixements, si no que també ens farà obrir la nostra ment i inclús podem canviar la nostra manera de pensar. I per descomptat podràs fer-ho sempre compartint experiències amb persones noves.
I ara queden les més difícils de definir, la força espiritual i l’emocional. Així que necessito una mica de temps!